Vladimir Solovjov

Vladimir Sergejevitsj Solovjov (1853-1900) geldt als de bekendste russische filosoof en als een van de grootste filosofen ter wereld, ook al is zijn werk in het westen slechts bij enkelen bekend. Naast een grote invloed op vrijwel alle russiche filosofen na hem was hij ook van grote betekenis voor de russische dichtkunst zoals die rond het begin van de twintigste eeuw in het zogeheten ‘Zilveren Tijdperk’ gestalte kreeg. Bekende dichters die zijn invloed hebben ondergaan zijn onder meer Andrej Belyj en Aleksandr Blok. Van Vladimir Solovjov verschenen bij Perun drie boeken:

  • Over liefde, met daarin de twee opstellen ‘De betekenis van de liefde’ (1894) en ‘Het levensdrama van Plato’ (1898);
  • Krisis van de westerse wijsbegeerte, Solovjovs spraakmakende magisterdissertatie uit 1874, waarin hij een lans breekt voor de realiteit van de geestelijke wereld;
  • Korte vertelling van de Antichrist (1900), Solovjovs wereldberoemde profetische geschrift over de incarnatie van het boze in de 20ste en 21ste eeuw.

Over Solovjov verschenen bij Perun twee boeken, beide van vertaler Ton Jansen. Hierin zijn ook enkele van Solovjovs gedichten opgenomen:

Korte inleiding

Korte biografische schets

Lees artikel van Ton Jansen ‘Mystiek en terpentinegeur’ uit Filosofie Magazine

Lees artikel van Ton Jansen ‘Vladimir Solovjov, profeet van de etherische Christus’ uit Motief

Lees interview met de filosofe Manon de Courten over Solovjov

Lees interview met de filosofe Tatiana Kochetkova over Solovjov